top of page
  • Instagram
  • Linkedin

Een veilige muzieksector maken we samen

Grensoverschrijdend gedrag kent vele vormen. Denk aan seksueel misbruik, verbaal geweld, intimidatie, getreiter en uitsluiting. Hieronder vallen echter ook minder voor de hand liggende zaken, zoals het maken van opmerkingen of ‘grapje’ over iemands voorkomen, geaardheid, geloof of etniciteit. Schijnbaar onschuldig, maar deze kunnen evenzeer kwetsend zijn. Ben jij hier slachtoffer of getuige van, of gebeurt er iets anders waar je je niet comfortabel bij voelt, bespreek het dan! Dat kan met de persoon in kwestie, je leidinggevende en je HR-professional of neem contact op met een meldpunt of vertrouwenspersoon. Zwijgen helpt nooit, erover praten vaak wel. Eenieder van ons kan het verschil maken.

De gedragscode

Van huis uit hebben we allemaal bepaalde omgangsvormen meegekregen. Regels die nodig zijn om de persoonlijke omgeving leefbaar te maken en te houden. Ook binnen onze muzieksector gelden geschreven en ongeschreven omgangsvormen die bijdragen aan een veilig en inclusief werkklimaat. We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet in onze gedragscode, bestaande uit zes regels, om zo grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Zie de gedragscode als een hulpmiddel dat uitnodigt tot kritische reflectie en een handreiking biedt om samen een toekomstbestendige en veilige sector te maken.

Spreek elkaar aan
Spreek elkaar aan

Ik behandel eenieder als gelijk, ongeacht sekse, genderexpressie, huidskleur, leeftijd, sociale, regionale of culturele achtergrond, opleidingsniveau, bodytype, validiteit of ander persoonskenmerk.

Diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie

Ik ben me ervan bewust dat diversiteit en inclusie behoren tot de kernwaarden van onze sector.

Veilig en gewaardeerd
Veilig en gewaardeerd

Ik streef ernaar een bijdrage te leveren aan een werkomgeving waarin eenieder zich veilig en gewaardeerd voelt en waarin eenieders kwaliteiten en talenten optimaal benut kunnen worden.

Open en transparant
Open en transparant

Ik realiseer me dat ik moet en kan bijdragen aan een open en transparant werkklimaat en doe mijn best om een bondgenoot te zijn voor eenieder die kampt met gevoelens van onveiligheid.

Geen discriminatie
Geen discriminatie

Ik maak me niet schuldig aan welke vorm van fysieke en/of verbale intimidatie dan ook, met inbegrip van ongewenst of onuitgenodigd gedrag van seksuele of discriminerende aard, waardoor iemand zich beledigd, vernederd of geïntimideerd voelt.

Gelijke behandeling
Gelijke behandeling

Als ik merk dat een collega, relatie of toeschouwer slachtoffer is van grensoverschrijdend gedrag, dan zal ik dit niet onbesproken laten.

De gedragscode ‘Een Veilige Muzieksector Maken We Samen’ is opgesteld door Taskforce GO!, een brede vertegenwoordiging van organisaties en professionals uit de muzieksector, met een gemeenschappelijk doel: het creëren van een veilige (werk)ruimte en daarbij grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Dit doel is voor iedereen die in de sector werkzaam is, voor muziekconsumenten en andere stakeholders.

Wij hebben deze gedragscodes ook beschikbaar gemaakt als PDF, zodat je deze kunt printen en ophangen op kantoor, de studio of andere plekken waar de gedragscode kunnen helpen.

Steun- en adviespunt Mores

De schrijnende verhalen die in 2022 naar buiten kwamen, maakten direct duidelijk hoe belangrijk het is dat slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag een toegankelijke plek hebben waar ze terecht kunnen. Steun- en Adviespunt Mores was al dé aangewezen plek voor delen van de culturele en creatieve sector. Taskforce GO! heeft daarom, na zorgvuldig beraad en intensieve gesprekken met Mores en hun vertrouwenspersonen over maatwerk en diversiteit, besloten zich als cluster aan te sluiten bij dit initiatief.

Mores heeft de afgelopen tijd flinke stappen gezet in uitbreiding en professionalisering. Diversiteit onder hun vertrouwenspersonen is een van de speerpunten waar zij hard aan werken.

Voor wie is Mores er?
Werk je in de sector of studeer je daarvoor, heb je te maken (gehad) met grensoverschrijdend gedrag en kan of wil je niet bij een vertrouwenspersoon in je eigen organisatie terecht? Neem dan via WhatsApp of mail contact op met een van de vertrouwenspersonen van Mores. Hun gegevens vind je via hier.

De vertrouwenspersonen van Mores werken onafhankelijk, in absolute vertrouwelijkheid, en hebben een geheimhoudingsplicht.

Meer informatie over richtlijnen en ondersteuning is te vinden via hier.

bottom of page